Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2007 20:18 - 035. ЗА ЗАМИСЪЛА НА ПИПЕТО МУ СМЕЛ - І (видове кошери)
Автор: beehive Категория: Хоби   
Прочетен: 13563 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 14.09.2007 16:41


Стремежът за по-дълбоко проникване в живота на пчелното семейство, опознаване на тяната природа е довело до създаването на рамковите кошери. Открита е възможността да се разделя на части гнездото на пчелите, да се отнема излишния мед без да се налага ликвидиране на  пчелното семейство, да се изменя обема на кошера така щото да съответства на силата на семейството и климатичните особености на района, т.е. тогава когато възниква такава необходимост от извменение на обема на кошера. 
     Най-малкият съставен елемент на кошера, посредством който пчеларят може да направлява  живота на пчелното семейство  е пчелната рамка. Пчелите изграждат в пчелната рамка восъчната пчелна пита. Известни са хиляди вариянти на рамкови кошери. В различни страни са стандартизирани различни видове кошери. Затова неслучайна е появата на поговорката “Колкото пчелари, толкова кошери”

     Всяка книга, която третира в една или друга степен въпроса за пчелните кошери, обикновено се прави следната базова  класификация на рамковите кошери:

 В зависимост от начина, по който се разширяват пчелните гнезда или си променя обема им, рамковите кошери се разделят на два главни типа:

Стоящи кошери (вертикални, с високо и тясно гнездо). При стоящите, или вертикалните кошери, обемът на кошера се изменя (увеличава или намалява) във вертикално направление, чрез добавяне или отнемане на корпуси с различна височина. Корпусите, предназначени основно за складиране на медовите запаси се наричат магазини, а корпусите предназначени основно за отглеждане на пило – плодникови. Често плодниковите и магазинните корпуси са еднакви по височина. Не рядко обаче магазинните корпусии са по ниски, а плодниковите корпуси – по-високи. Такъв кошер е показан на рисунката( Рис.6 ).

         image

Рис.6.  Кошер от вертикален вид - многокорпусен - (МК- вид)

 Корпусите, освен по височината си, се различават и по дължината и броят на рамките които могат да се поместят в него. Корпусите по-често биват 6 до 10 рамкови. Най—често – 10-рамкови  Този тип кошери се комплектоват с такива плодникови корпуси и така се изработват конструктивно, че да е възможно прилагането на така наречената “многокорпусна” технология (виж. Постинг №027.Що е плодник). Поради специфичността си многокорпусната технология доста трудно се прилага от новаци в пчеларството

Лежащи кошери( хоризонтални с широко и ниско гнездо). При тях обемът на кошера се изменя (увеличава или намалява) в хоризонтално направление чрез добавяне или отнемане на пчелни рамки, в които пчелите не само отглеждат пило но и складират медовите запаси. С тези кошери може да се прилага само така наречената “рамкова” технология. Лежаците биват с различен брой рамки (16 до 30 и повече). Обикновенно се използват без магазинна надставка. Само в редки случаи при лежаци с по-малък брой на рамките (например 16) се ползва и магазинна надставка.  Лежащите кошери са по-слабо разпространени от стоящите.

image

Рис.7.    Кошер от хоризонтален вид  (Х - вид)- Лежак

Наклонени кошери. В литературата се появиха и така наречените наклонени кошери: Наклонен кошер с 16 рамки, изработен от А.Мосеев и 40-рамков (с рамки 300mmХ435mm – украинска рамка) наклонен под 30 градуса кошер, изработен от В.Слотин – вж.В.Слотин ,”Заселване в нов наклонен кошер”, сп.”Пчеларство”, №8, 2004 г.(Виж рис. №     ).

image

Рис.8.    Кошер от наклонен вид  (Н - вид) - Наклонен кошер

 Както се вижда от  рисунката ,тези кошери заемат междинно положение между стоящите и лежащите кошери. Развитието на пчелното семейство в наклонените кошери е от горе надолу. Изменението на обема на кошера (намаляване и увеличаване) се извършва по направлението на  наклона (оста на кошера) на кошера.Наклонът на кошера може да бъде различен и критерии за избора му за  сега няма дефинирани. Не се срещат стандартизирани наклонени кошери.
Да видим се  замисълът на пипето му смел (на автора на блога , който четете в момента: http://beehive.blog.bg/ )  Замисълът на пипето му смел се състои в търсене на отговори на въпроса: Бихме ли могли да конструираме кошери, които да бъдат от (да ги наречем за сега)  комбиниран вид.
Кошери от комбиниран вид
Предварително искам да отбележа, че в представените по-долу кошери се приема, че плодниковата част на корпуса е от наклонен вид, а магазинната – хоризонтален или вертикален вид. Освен това броят на рамките и техните пропорции са избрани произволни, т.е. изображенията са условни и манифестират само идеята на автора им.

Първият тип кошери е показан на следващата рисунка Рис. № 
 
image


Рис. 9.     Кошер от комбиниран вид "Наклонено-Хоризонтнален" - (НХ - вид)
В жълт цвят е показана ханеманова решетка
В син цвят са показани условно външните страници на кошера
В оранжев цвят са показани условно стойките (краката) на кошера

image

  Рис.10.    Кошер от комбиниран вид - Наклонено-Хоризонтално -Вертикален" ( НХВ - вид
.



Тагове:   МУ,


Гласувай:
1



1. анонимен - коментар за кошерите-комбинирани
15.02.2010 16:48
Тези кошери според мен се доближават до природното гнездо на пчелите.При положение,обаче,че входът е горен и се намира на метър височина.Смятам също,че трябва да се помисли за вентилацията повече.Може да има различни решения за това.
За повече коментари -връзка на адрес-k.zhelev@abv.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: beehive
Категория: Хоби
Прочетен: 644089
Постинги: 70
Коментари: 59
Гласове: 548
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930