Прочетен: 11538 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 07.01.2011 22:15
Доза тегло 13.33 g(%DV) 100 g(%DV)
Базови компоненти Калории 34.93 (1.94%) 262 (14.55%) Калории от мазнини 0.24 1.8 Калории от наситени мазнини 0.04 0,3 Въглехидрати 8.96 g (2.99%) 67.22 g (24.43%) Захари – общо 8.49 g 63.69 g Монозахариди 0.44 g 3.3 g Дизахариди 8.06 g 60.46 g Други въглехидрати 0.47 g 3.5 g Мазнини - общо 0.03 g (0.05%) 0.23 g (0.38%) Моно мазнини 0.01 g (0.04%) 0.075 g (0.3%) Поли мазнини 0.01 g (0.04%) 0.075 g (0.3%) Вода (32,03%) 4.27 g 32.03 g Пепел 0.08 g 0.6 g
Минерали Калций 8.93 mg (0.89%) 67 mg (6.68%) Мед 0.01 mg (0.50%) 0.075 mg (3.75%) Желязо 0.16 mg (0.89%) 1.2 mg (6.68%) Mагнезий 1.87 mg (0.47%) 14.03 mg (3.53%) Манган 0.44 mg (22.00%) 3.3 mg (165.04%) Фосфор 0.27 mg (0.03%) 2.03 mg (0.23%) Калий 27.20 mg (0.78%) 204.05 mg (5.85%) Селен 0.08 mcg (0.11%) 0.6 mcg (0.82%) Натрий 1.20 mg (0.05%) 9 mg (0.375%) Цинк 0.55 mg (3.67%) 4.13 mg (27.53%)
Моно мазнини18:1 Олеинова 0.01 g 0.08 g Други мазнини omega 6 мастни киселини 0.01 g 0.08 g Нектарен Мед (Honey)
Доза тегло 42.38 g(%DV) 100 g %DV
Базови компоненти Калории 128.82 (7.16%) 303.96 (16.89%) 249.15 Протеин 0.12 g (0.24%) 0.28 g (0.57%) 0.23 g Въглехидрати 34.92 g (11.64%) 82.4 g (27.47%) 67.54 g Диетични фибри 0.08 g(0.32%) 0.19 g (0.75%) 0.16 g Захари–общо 33.14 g = 29.46 g + 3.68 g 7 8.2 g 64.1 g Монозахариди 29.46 g 69.51 g 56.98 g Дизахариди 3.68 g 8.68 g 7.115 g Други въглехидрати 1.70 g 4.01 g 3.29g Вода (17,08 % ) 7.24 g 17.08 g 32.03 g Пепел 0.08 g 0.19 g 0.16 g
Витамини Рибофлавин - B2 0.02 mg (1.18%) 0.047 mg (2.78%) Ниацин - B3 0.06 mg (0.30%) 0.14 mg (0.71%) Ниацин еквивалент 0.08 mg 0.19 mg Витамин B6 0.02 mg (1.00%) 0.047 mg (2.36%) Витамин C 0.22 mg (0.37%) 0.52 mg (0.87%) Фолиева киселина 0.84 mcg (0.21%) 1.98 mcg (0.5%) Пантотенова киселина 0.02 mg (0.20%) 0.047 mg (0.47%) Минерали Калций 2.54 mg (0.25 %) 5.99 mg (0.59%) Мед 0.02 mg (1.00%) 0.047 mg (2.36%) Желязо 0.18 mg (1.00%) 0.42 mg (2.36%) Магнезий 0.84 mg (0.21%) 1.98 mg (0.5%) Манган 0.04 mg (2.00%) 0.09 mg (4.72%) Фосфор 1.70 mg (0.17%) 4 mg (0.4%) Калий 22.04 mg (0.63%) 52 mg (1.49) %) Селен 0.34 mcg (0.49%) 0.8 mcg (1.16%) Натрий 1.70 mg (0.07%) 4.01 mg (0.17%) Цинк 0.10 mg (0.67%) 0.24 mg (1.58%)
Амино киселини
Аспартат 0.02 g 0.047 g Пролин 0.04 g 0.09 g Искам да направя предварителната уговорката, че направеният от мен по-долу сравнителен анализ е чисто технически и няма претенциите да бъде пълен и изчерпателен.Всеки читател от висотата на собственото си образователно равнище може да го разшири и задълбочи.. Сравнявайки тези две таблици ( за нектарния мед и кленовия сироп, отпечатани в червен цвят за базова доза от 100 g) може да се направят много изводи, но аз ще се спра само на няколко. 1. Извод по отношение на витаминозността на двата продукта.Този извод се набива на очи и е, че в кленовия сироп не се съдържат никакви витамини. Защо ли?. Аз не мога да допусна, че в изходната суровина за кленовия сироп, а това е кленовия растителен сок, да няма витамини. Нали от подобен растителен сок, „изтичащ” в цветовете на растенията, който ни е познат като цветен нектар , се получава и нектарния мед, а в него има витамини. Твърдението „Тази гъста кехлибарена течност с характерният си сладък вкус се прави от дървесния сок на черното или червеното кленово дърво. Процесът на създаване на кленов сироп започва с пробиване на дупки (продупчване) в дървото, което позволява на дървесния сок да изтича свободно. Сокът е бистър и почти безвкусен и с много ниско съдържание на захари, когато е прясно източен. След това се вари за да се изпари водата до получаване на сироп с характерния вкус и цвят на кленов сироп с захарно съдържание от около 60%.” – ни дава един от възможните отговори за това: Продължителното изваряване при висока температура. Вероятно ако се използва друг метод за намаляване на количеството вода в кленовия сок би довело до наличие и на витамини. 2. Вторият извод, който може лесно да се направи, е по отношение на тяхната калоричност. Калоричността при нектарния мед се определя от калории - 303.96 или 16.89% от дневната норма , а при кленовия сироп - 262 или 14.55% от дневната норма. Може би заради това съм срещал твърдения от вида- „ Когато искате да задоволите желанието си да похапнете нещо сладичко, не забравяйте да обмислите възможността за използване на кленов сироп, който съдържа по-малко калории ..от нектарния мед.” Дали по ниската калоричност на кленовия сироп от калоричността на нектарния мед не е причина да се препоръчват най-различни диети за отслабване с кленов сироп? 3. Третият извод е по отношение на водното им съдържание. От таблиците следва, че нектарния мед е с водно съдържание 17,08 %, а кленовият сироп – 32.03%. Кленовият сироп е с почти два пъти по голяма влажност от нектарния мед. Дали по-голямото водно съдържание на кленовия сироп не го прави по-малко калоричен? За тази цел „разредих” пчелния мед до такава степен, щото водното му съдържание да стане равно на водното съдържание на кленовия сироп 32.03%. Направих преизчисления само за базовите компоненти на така получения разреден мед, които са напечатани със зелен цвят в таблицата за нектарния мед. Погледнете ги! Какъв извод правите? Калоричността на така „разредения” мед вече е 249.15, която е дори по-малка от тази на кленовия сироп 262. Тогава какво следва? Когато някой ви препоръчва рецепта, в която се включва кленовия сироп само заради по-ниската му калоричност, а вие нямате такъв сироп … тогава разредете малко нектарен мед и го ползвайте като заместител на кленов сироп. 4. Четвъртият извод е по отношение на минералите , съдържащи се в двата продукта. Този извод е определено в полза на кленовия сироп, въпреки по-голямото му водно съдържание от 32.08%. Моля обърнете внимание на мангановото му съдържание. В 100 gкленов сироп се съдържат 3,3 mg манган, което е 165.04% от дневната норма. Върху етикетите за кленов сироп обикновено се вписва освен съдържанието на манган още и судържанието на калций - 67 mg (6.68%), желязо - 1.2 mg (6.68%) и цинк - 4.13 mg (27.53%) . 5. Петият извод, който искам да направя е по отношение на съдържащите се захари в двата продукта. Изводът е свързан не толкова с тяхното количество, което по-горе го анализирахме като калоричност на продуктите, а с техният профил. Без да се впускам в подробности мога да приема условно, че в разглежданите случаи преобладаващите видове монозахариди са фруктозата(плодова захар) и глюкозата(гроздова захар) и че са в съотношение приблизително 1:1, а преобладаващият вид от дизахаридите е захарозата ( известна под наименованието захар, тръстикова захар, цвеклова захар). При варенето на захароза с вода в присъствието на катализатор неорганична киселина, захарозата се хидролизира до глюкоза и фруктоза. Получената при хидролизата смес от равни части глюкоза и фруктоза, се нарича инвертна захар, а самият процес – инверсия. - инвертна захар (смес от глюкоза и фруктоза в отношение прибл. 1:1); инвертаза – ензим, отговорен за превъщането на захарозата в инвертна захар. След това кратко и не дотам пълно предефиниране не нещата, за които иде реч, горните данни мога да напиша и в следната форма:
2.0. Захарите- общо в кленовия сироп са: 63.69 g, от които инвертна захар - 3.3 g и захароза(захар) - 60.46 g ;
2.1 Захарите- общо в нектарния мед са: 78.2 g , от които инвертна захар - 69.51 g и захароза(захар) - 8.68 g ;
2.2 Захарите-общо в разредения нектарен мед (32.03% вода) са: 64.1 g, от които инвертна захар - 56.98 g и захароза(захар) - 7.115 g.
Вече мога да формулирам разликата в захарите, съдържащи се в тези два продукта: Кленовият сироп съдържа около 60% захароза(захар) и много малко инвертна захар – около 3%, нектарният мед съдържа около 78% инвертна захар (обикновено приблизителното съотношение е: фруктоза – 44% и гликоза - 34%) и много малко захароза (захар) – около 9%, а разредения нектарен мед съдържа около 57% инвертна захар и много малко захароза (захар) – около 7% .
Сега искам да коментирам следния цитат от статията на Л.Иванов: „Медът също като плодовете е природен източник на фруктоза. Той не съдържа фибри, които да забавят усвояването й, но природата се е погрижила да ни предпази от прекомерната му консумация, като го е направила изключително сладък.”
Господин Иванов, вярно е че медът е по-сладък от захарозата (захарта) и от глюкозата, но не е по-сладък от фруктозата. Медът е по-сладък и от кленовия сироп. Това наистина се дължи на природата, но силно се съмнявам, че нейната цел е да ни предпази от прекомерната му консумация.
Защо медът е по-сладък от захарозата и от фруктозата? Отговорът на този въпрос намирам в - http://www.fitnes-bg.com/. Надявам се тези факти да са достоверни:
Захароза – 100% сладост
Глюкоза ( гроздова захар) - 81% сладост
Фруктоза ( плодова захар, овощна захар ) – 173% сладост
Инвертна захар (глюкоза + фруктоза) - 130 % сладост
Аз намерих отговора на моя въпрос за съдържанието на кленовия сироп. А отговорът на въпроса за полезността ….? Този отговор зависи от гледната точка. Затова всеки сам трябва да намери отговора на този въпрос.
МАНОВ МЕД
В допълнение ми се ще да напомня на читателите, че освен нектарния мед, за който беше обект на анализ, от пчелите се получава и така наречния манов мед. Без да навлизам в детайли, ще спомена само някои по важни негови показателеи: Съществена част и на мановия мед са захарите, от които най-много са: глюкозата - 26,33%, фруктозата - 33,92% и захарозата – 3,51%. Сладостта на мановия мед почти не се различава от сладостта на нектарния. Водното му съдържание е пак около 18.1%, Енергийността на мановия мед е 304 кал на 100 g . Най-съществената разлика между мановия и нектарния мед е в съдържанието на минерални вещества. В мановия мед те са от 5 до 9 пъти повече. Тези данни ми дават основания да твърдя,че мановият мед (дори и разредения до 32% водно съдържание) би могъл да е напълно сравним и по минерали с кленовия сироп ( с изключение на мангановото съдържание). Разликата между кленовия сироп и мановия мед ще се сведе пак до разликата на видовете захари: в мановия мед – с преобладаващо съдържание на глюкоза (гроздова захар) и фрукроза(плодова или овощна захар) (общо познати като инвертна захар), а в кленовия сироп – с преобладаващо съдържание на захароза (бяла захар).
И в заключение, за пълнота на изложението, ще приведа и някои данни за „High fructose corn syrup (HFCS) – високо-фруктозен царевичен
сироп
според http://en.wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup .
Най-широко използваните видове високо-фруктозен сироп от царевица са : HFCS 55 (най-вече се използва в безалкохолните напитки), приблизително 55% фруктоза и 42% глюкоза и HFCS 42 (използва се в много храни и печени изделия), приблизително 42% фруктоза и 53% глюкоза. HFCS 90 около 90% фруктоза и 10% глюкоза , се използва в малки количества, за специални приложения, но основно се използва за смес с HFCS 42, за да се получи HFCS 55.
Високо-фруктозен сироп от царевица
Хранителна стойност на 100 г(3,5 унции)
Калории – 281; Въглехидрати – 76 g; Вода – 24 g; Рибофлавин(Vit.B2) - 0,019 мг (1%); Пантотенова киселина (B5) - 0,011 mg (0%); Витамин В6 - 0,024 mg (2%); Калций - - 6 mg (1%); Желязо - 0,42 mg (3%); Магнезий - 2 mg (1%); Фосфор - 4 mg (1%); Натрий - 2 mg (0%); Цинк - 0.22 mg (2%).
Очевидно, по отношение захарните си профили, медът и високо-фруктозният царевичен сироп не се различават съществено. Обаче подобният захарен профил и много по-ниската цена на високо-фруктозния царевичен сироп го прави и много добър фалшификат на меда!!!! И това наистина се прави. Аз съм засичал на пазара продукт, който се продава като мед („букет”), но с примеси на глюкозо-фруктозен сироп. Продуктът не е вреден или опасен, но все пак това не е мед. За това вече съм информирал читателите си.
A.K.Kaчев, България, ВарнаФруктоза насърчава наддаване на тегло и ...
Вредата от газираните напитки
Изтече запис на Слави и Бойко - правят м...
ПАСХАТА-ОТ 3 АПРИЛ 2015
Чувал съм че и в Русия пък, пият сироп от бяла бреза
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69