Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2010 22:08 - 063. КЛЕНОВ СИРОП, НЕКТАРЕН МЕД, МАНОВ МЕД ИЛИ ВИСОКО ФРУКТОЗЕН ЦАРЕВИЧЕН СИРОП – ИЗБЕРЕТЕ САМИ
Автор: beehive Категория: Хоби   
Прочетен: 11538 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 07.01.2011 22:15


КЛЕНОВ СИРОП, НЕКТАРЕН МЕД, МАНОВ МЕД ИЛИ ВИСОКО ФРУКТОЗЕН ЦАРЕВИЧЕН СИРОП – ИЗБЕРЕТЕ САМИ       Идеята да направя сравнителен анализ на състава на пчелния мед и кленовия сироп възникна доста отдавна като елемент на спор за полезността на тези два продукта. Все не намирах свободно време. Не случайно се озовах и на статията “Вредна ли е фруктозата?” на Л.Димитров в неговия сайт: http://lubomirivanov.com/3094 . На първо четене статията ми хареса   не толкова с малкият си размер при доста голям информационен материал, а най-вече заради самия автор, който се назовава „Персонален фитнес треньор и кинезитерапевт”. Това ми даваше надежда, мислейки си,че това е човекът който можеше да даде компетентен отговор и да реши един малък спор.Подобни материали ( доколко здравословни и полезни са дадени продукти)   се срещат в най-различни сайтове но нали знаете, че не на всички може да се вярва на 100 %. За пример само ще спомена още един сайт, в който също се третира въпроса за полезността на фруктозата : http://www.puls.bg/health/index.php?tag=%D1%84%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0 В него можете да прочетете статиите: Редовната консумация на портокалов сок води до отоци; Плодовите диети повишават теглото и вредят на здравето; Фруктозата и трасмазнините разрушават черния дроб; Фруктозата повишава риска от хипертония;Подсладените сокове повишават риска от рак на панкреаса; Фруктозата повишава риска от диабет и сърдечни заболявания; Високо-фруктозната диета повишава кръвното налягане; Фруктоза или захар?; Сладките газирани напитки вредят на мъжете; Фруктозата е по-вредна за здравето ни; Фруктозата предразполага към рязко качване на теглото; Ограничаването на фруктозата намалява теглото ;Фруктоза-съдържащите напитки увреждат артериите.       Вероятно и Л.Иванов е ползвал подобни източници без да ги споменава в статията си. Гласувайки доверие на статията от споменатия сайт на Л.Иванов като по синтезирана, аз отправих въпроса, който ме интересуваше, към него. След проведения кратък(не във времето ) „диалог” стигнах до извода, че съм направил грешка. Това си проличава от съдържанието на „диалога” със сайта на споменатия господин:      1.) Атанас Калчевнаписа: 20.10.2010 в 18:15Г-н Иванов, благодаря за компетентното четиво. Знаете ли съдържанието на Мейпъл сиропа(Кленов сироп)? Спорим на тема „Мед или Кленов сироп?“. Кое е по-полезно? Атанас      2.)Любомир Ивановнаписа: 21.10.2010 в 13:54Този спор звучи малко като „Кокошката или яйцето“ Всичко може да е полезно или вредно – дозата прави лекарството или отровата              3.)Атанас Калчевнаписа: 28.10.2010 в 21:09Благодаря за отговора.“Кокошката или яицето?“ Този въпрос най-често се свързваше с въпроса „Кое е първично?“ .Но и за дозата.. бих се съгласил ако се приеме, че и в меда, и в HFCS, и в кленовия сироп основните съставки са фруктоза и глюкоза. Точно в това не съм сигурен, защото не знам какви захари се съдържат в кленовия сироп. Вероятно по-точната формулировка на въпроса ми за полезността би трябвало да го свържа с условието за еднаквост на дозата за цитираните продукти.Полезността на доза от една чаена лъжичка захар, или една чаена лъжичка кленов сироп, или една чаена лъжичка мед с чая на определен интервал,за определено време, за определен индивид ще бъде различна. В този случай пък дозата не е прецизирана, защото ефектът на равните по обем дози не винаги е равен на ефекта от равните по тегло дози -например дозата от по 4 грама за всеки продукт.       С написаното по повод моето запитване, г-н Л.Иванов се опита да направи един сполучлив опит да замаскира прекия отговор на въпроса ми  (Знаете ли съдържанието на Мейпъл сиропа(Кленов сироп)? ), като се възползва от втората част на моя коментар, в който аз привеждам само един от мотивите(Спорим на тема „Мед или Кленов сироп? Кое е по-полезно? ), довел ме до формулирането на подобен въпрос. Аз си направих извода, че г-н Иванов не може да даде задоволителен отговор на отправения въпрос. Склонен съм да разбера….човекът не е задължително да знае отговорите на всички въпроси. В този конкретен случай той имаше три възможни начина за реакция: а.) премълчава – не бих му се сърдил. Човекът е зает, няма време и т.н. б.) отговаря, че не знае – този отговор аз бих го приел много положително, защото само знаещ човек може да ви даде такъв отговор и в.) отговаря по цитираният по-горе начин – Това, според моята класификация, е отговор на многознайко. Той никога не казва „не знам”, той всичко знае, всички около него са глупаци и чакат с отворени уста да чуят „златните” му слова. Следствие на горе казаното аз реших да не настоявам повече за отговора му (както е цитиран по-горе), знаейки вече, че ясен и точен отговор няма да получа, въпреки че доуточних въпроса си. Благодарение на този неглежиран отговор на един мой въпрос, зададен към един вероятно компетентен фитнес треньор, аз реших да потърся повече информация и в други информационни източници. Търсенето ме доведе до сайта : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=115#nutritionalprofile , в който намерих таблиците (вероятно обобщени и осреднени), които ме интересуваха – за кленовия сироп и за нектарния мед. Оказа се обаче, че тези таблици са неудобни за правене на сравнителен анализ между двата продукта. Таблицата за кленовия сироп третираше градивните му елементи за доза от 13.33 g , а таблицата за нектарния мед – за доза от 42.38 g . Наложи ми се да преизчисля градивните им елементи и да ги приведа към една и съща доза. За сравнителния анализ приех тегловна доза от 100 g за двата продукта. По долу привеждам само ненулевите елементи от оригиналните таблици заедно с преизчислените и приведени към доза 100 g:.                           Кленов сироп (Maple syrup)
Доза тегло                           13.33 g(%DV)         100 g(%DV)          
Базови компоненти
Калории                                34.93 (1.94%)        262 (14.55%)        Калории от мазнини                 0.24                         1.8 Калории от наситени мазнини 0.04                          0,3 Въглехидрати                        8.96 g (2.99%)           67.22 g (24.43%) Захари – общо                     8.49 g                      63.69 g  Монозахариди                       0.44 g                          3.3 g Дизахариди                          8.06 g                           60.46 g     Други въглехидрати               0.47 g                          3.5 g Мазнини - общо                     0.03 g (0.05%)            0.23 g (0.38%) Моно мазнини                        0.01 g (0.04%)          0.075 g (0.3%) Поли мазнини                        0.01 g (0.04%)          0.075 g (0.3%) Вода        (32,03%)                 4.27 g                         32.03 g Пепел                                    0.08 g                           0.6 g
Минерали
Калций                                   8.93 mg (0.89%)      67 mg (6.68%) Мед                                        0.01 mg (0.50%)       0.075 mg (3.75%) Желязо                                   0.16 mg (0.89%)      1.2 mg (6.68%) Mагнезий                               1.87 mg (0.47%)        14.03 mg (3.53%) Манган                                  0.44 mg (22.00%)      3.3 mg (165.04%) Фосфор                                  0.27 mg (0.03%)       2.03 mg (0.23%) Калий                                   27.20 mg (0.78%)       204.05 mg (5.85%) Селен                                     0.08 mcg (0.11%)       0.6 mcg (0.82%)  Натрий                                  1.20 mg (0.05%)          9 mg (0.375%) Цинк                                     0.55 mg (3.67%)         4.13 mg (27.53%)
Моно мазнини
18:1 Олеинова      0.01 g                      0.08 g Други мазнини omega 6 мастни киселини 0.01 g      0.08 g                                           Нектарен Мед  (Honey)
Доза тегло                         42.38 g(%DV)           100 g   %DV                 
Базови компоненти                       
Калории                          128.82 (7.16%)        303.96 (16.89%)     249.15 Протеин                             0.12 g (0.24%)         0.28 g (0.57%)     0.23 g Въглехидрати                    34.92 g (11.64%)     82.4 g (27.47%)  67.54 g  Диетични фибри                   0.08 g(0.32%)         0.19 g (0.75%)   0.16 g Захари–общо       33.14 g = 29.46 g + 3.68 g         7 8.2 g             64.1 g Монозахариди                    29.46 g                      69.51 g              56.98 g Дизахариди                         3.68 g                        8.68 g               7.115 g Други въглехидрати              1.70 g                       4.01 g              3.29g   Вода     (17,08 % )               7.24 g                      17.08 g                32.03 g Пепел                                 0.08 g                          0.19 g                0.16 g
Витамини
Рибофлавин - B2                 0.02 mg (1.18%)         0.047 mg (2.78%) Ниацин - B3                        0.06 mg (0.30%)         0.14 mg (0.71%) Ниацин еквивалент             0.08 mg                      0.19 mg Витамин B6                         0.02 mg (1.00%)         0.047 mg (2.36%)    Витамин C                           0.22 mg (0.37%)         0.52 mg (0.87%) Фолиева киселина              0.84 mcg (0.21%)        1.98 mcg (0.5%) Пантотенова киселина         0.02 mg (0.20%)          0.047 mg (0.47%)   Минерали Калций                               2.54 mg (0.25 %)          5.99 mg (0.59%) Мед                                    0.02 mg (1.00%)          0.047 mg (2.36%) Желязо                               0.18 mg (1.00%)           0.42 mg (2.36%)  Магнезий                            0.84 mg (0.21%)          1.98 mg (0.5%) Манган                               0.04 mg (2.00%)           0.09 mg (4.72%) Фосфор                              1.70 mg (0.17%)                 4 mg (0.4%)   Калий                               22.04 mg (0.63%)             52 mg (1.49) %)  Селен                                0.34 mcg (0.49%)           0.8 mcg (1.16%) Натрий                                1.70 mg (0.07%)          4.01 mg (0.17%) Цинк                                   0.10 mg (0.67%)          0.24 mg (1.58%)  
Амино киселини
Аспартат                                0.02 g                        0.047 g  Пролин                                 0.04 g                        0.09 g                Искам да направя предварителната уговорката, че направеният от мен по-долу сравнителен анализ е чисто технически и няма претенциите да бъде пълен и изчерпателен.Всеки читател от висотата на собственото си образователно равнище може да го разшири и задълбочи.. Сравнявайки тези две таблици ( за нектарния мед и кленовия сироп, отпечатани в червен цвят за базова доза от 100 g) може да се направят много изводи, но аз ще се спра само на няколко.                1. Извод по отношение на витаминозността на двата продукта.Този извод се набива на очи и е, че в кленовия сироп не се съдържат никакви витамини. Защо ли?. Аз не мога да допусна, че в изходната суровина за кленовия сироп, а това е кленовия растителен сок, да няма витамини. Нали от подобен растителен сок, „изтичащ” в цветовете на растенията, който ни е познат като цветен нектар , се получава и нектарния мед, а в него има витамини. Твърдението „Тази гъста кехлибарена течност с характерният си сладък вкус се прави от дървесния сок на черното или червеното кленово дърво. Процесът на създаване на кленов сироп започва с пробиване на дупки (продупчване) в дървото, което позволява на дървесния сок да изтича свободно. Сокът е бистър и почти безвкусен и с много ниско съдържание на захари, когато е прясно източен. След това се вари за да се изпари водата до получаване на сироп с характерния вкус и цвят на кленов сироп с захарно съдържание от около 60%.” – ни дава един от възможните отговори за това: Продължителното изваряване при висока температура. Вероятно ако се използва друг метод за намаляване на количеството вода в кленовия сок би довело до наличие и на витамини.            2. Вторият извод, който може лесно да се направи, е по отношение на тяхната калоричност. Калоричността при нектарния мед се определя от калории - 303.96 или 16.89% от дневната норма , а при кленовия сироп - 262 или 14.55% от дневната норма. Може би заради това съм срещал твърдения от вида- „ Когато искате да задоволите желанието си да похапнете нещо сладичко, не забравяйте да обмислите възможността за използване на кленов сироп, който съдържа по-малко калории ..от нектарния мед.” Дали по ниската калоричност на кленовия сироп от калоричността на нектарния мед не е причина да се препоръчват най-различни диети за отслабване с кленов сироп?          3. Третият извод е по отношение на водното им съдържание. От таблиците следва, че нектарния мед е с водно съдържание 17,08 %, а кленовият сироп – 32.03%. Кленовият сироп е с почти два пъти по голяма влажност от нектарния мед. Дали по-голямото водно съдържание на кленовия сироп не го прави по-малко калоричен?   За тази цел „разредих” пчелния мед до такава степен, щото водното му съдържание да стане равно на водното съдържание на кленовия сироп  32.03%. Направих преизчисления само за базовите компоненти на така получения разреден мед, които са напечатани със зелен цвят в таблицата за нектарния мед. Погледнете ги! Какъв извод правите? Калоричността на така „разредения” мед вече е 249.15, която е дори по-малка от тази на кленовия сироп 262. Тогава какво следва? Когато някой ви препоръчва рецепта, в която се включва кленовия сироп само заради по-ниската му калоричност, а вие нямате такъв сироп … тогава разредете малко нектарен мед и го ползвайте като заместител на кленов сироп.            4. Четвъртият извод е по отношение на минералите , съдържащи се в двата продукта. Този извод е определено в полза на кленовия сироп, въпреки по-голямото му водно съдържание от 32.08%. Моля обърнете внимание на мангановото му съдържание. В 100 gкленов сироп се съдържат 3,3 mg манган, което е 165.04% от дневната норма. Върху етикетите за кленов сироп обикновено се вписва освен съдържанието на манган още и судържанието на калций - 67 mg (6.68%), желязо - 1.2 mg (6.68%) и цинк - 4.13 mg (27.53%) .          5. Петият извод, който искам да направя е по отношение на съдържащите се захари в двата продукта. Изводът е свързан не толкова с тяхното количество, което по-горе го анализирахме като калоричност на продуктите, а с техният профил.       Без да се впускам в подробности мога да приема условно, че в разглежданите случаи преобладаващите видове монозахариди са фруктозата(плодова захар) и глюкозата(гроздова захар) и че са в съотношение приблизително 1:1, а преобладаващият вид от дизахаридите е захарозата ( известна под наименованието захар, тръстикова захар, цвеклова захар).  При варенето на захароза с вода в присъствието на катализатор неорганична киселина, захарозата се хидролизира до глюкоза и фруктоза. Получената при хидролизата смес от равни части глюкоза и фруктоза, се нарича инвертна захар, а самият процес – инверсия. - инвертна захар (смес от глюкоза  и фруктоза в отношение прибл. 1:1);  инвертаза – ензим, отговорен за превъщането на захарозата в инвертна захар. След това кратко и не дотам пълно предефиниране не нещата, за които иде реч, горните данни мога да напиша и в следната форма:
     2.0. Захарите- общо в кленовия сироп са: 63.69 g, от които инвертна захар -  3.3 g и захароза(захар) - 60.46 g ; 
    2.1 Захарите- общо в нектарния мед са: 78.2 g , от които инвертна захар -  69.51 g  и захароза(захар) - 8.68 g ;
   2.2 Захарите-общо в разредения нектарен мед (32.03% вода) са: 64.1 g, от които инвертна захар - 56.98 g и захароза(захар) - 7.115 g.

       Вече мога да формулирам разликата в захарите, съдържащи се в тези два продукта: Кленовият сироп съдържа около 60% захароза(захар) и много малко инвертна захар – около 3%,  нектарният мед съдържа около 78% инвертна захар (обикновено приблизителното съотношение е: фруктоза – 44%  и гликоза - 34%) и много малко захароза (захар) – около 9%, а разредения нектарен мед съдържа около 57% инвертна захар и много малко захароза (захар) – около 7% .

                  Сега искам да коментирам следния цитат от статията на Л.Иванов: „Медът също като плодовете е природен източник на фруктоза. Той не съдържа фибри, които да забавят усвояването й, но природата се е погрижила да ни предпази от прекомерната му консумация, като го е направила изключително сладък.”

              Господин Иванов, вярно е че медът е по-сладък от захарозата (захарта) и от глюкозата, но не е по-сладък от фруктозата. Медът е по-сладък и от кленовия сироп. Това наистина се дължи на природата, но силно се съмнявам, че нейната цел  е да ни предпази от прекомерната му консумация.

Защо медът е по-сладък от захарозата и от фруктозата? Отговорът на този въпрос намирам в -  http://www.fitnes-bg.com/. Надявам се тези факти да са достоверни:

Захароза – 100% сладост

Глюкоза ( гроздова захар) - 81% сладост
Фруктоза ( плодова захар, овощна захар ) – 173% сладост
Инвертна захар (глюкоза + фруктоза) - 130 % сладост

Аз намерих отговора на моя въпрос за съдържанието на кленовия сироп. А отговорът на въпроса за полезността ….? Този отговор зависи от гледната точка. Затова всеки сам трябва да намери отговора на този въпрос.
 
                                               МАНОВ МЕД

        В допълнение ми се ще да напомня на читателите, че освен нектарния мед, за който беше обект на анализ, от пчелите се получава и така наречния манов мед. Без да навлизам в детайли,  ще спомена само някои по важни негови показателеи: Съществена част и на мановия мед са захарите, от които най-много са: глюкозата - 26,33%, фруктозата - 33,92% и захарозата – 3,51%. Сладостта на мановия мед почти не се различава от сладостта на нектарния. Водното му съдържание е пак около 18.1%, Енергийността на мановия  мед е 304 кал на 100 g . Най-съществената разлика между мановия и нектарния мед е в съдържанието на минерални вещества. В мановия мед те са от 5 до 9 пъти повече. Тези данни ми дават основания да твърдя,че мановият мед (дори и разредения  до 32% водно съдържание) би могъл да е напълно сравним и по минерали с кленовия сироп ( с изключение на мангановото съдържание). Разликата между кленовия сироп и мановия мед ще се сведе пак до разликата на видовете захари: в мановия мед – с преобладаващо съдържание на глюкоза (гроздова захар) и фрукроза(плодова или овощна захар) (общо познати като инвертна захар), а в кленовия сироп – с преобладаващо съдържание на захароза (бяла захар).
И в заключение, за пълнота на изложението, ще приведа и някои данни за „High fructose corn syrup (HFCS) – високо-фруктозен царевичен
                                                     сироп 
           според  
http://en.wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup
      
Най-широко използваните видове високо-фруктозен сироп от царевица са : HFCS 55 (най-вече се използва в безалкохолните напитки), приблизително 55% фруктоза и 42% глюкоза и HFCS 42 (използва се в много храни и печени изделия), приблизително 42% фруктоза и 53% глюкоза. HFCS 90 около 90% фруктоза и 10% глюкоза , се използва в малки количества, за специални приложения, но основно се използва за смес с HFCS 42, за да се получи HFCS 55. 

Високо-фруктозен сироп от царевица
Хранителна стойност на 100 г(3,5 унции)

 Калории – 281; Въглехидрати – 76 g; Вода – 24 g; Рибофлавин(Vit.B2) - 0,019 мг (1%); Пантотенова киселина (B5) - 0,011 mg (0%); Витамин В6 - 0,024 mg (2%); Калций - -  6 mg (1%); Желязо - 0,42 mg (3%); Магнезий - 2 mg (1%); Фосфор - 4 mg (1%); Натрий - 2 mg (0%); Цинк - 0.22 mg (2%).

      Очевидно, по отношение захарните си профили, медът и високо-фруктозният царевичен сироп не се различават съществено. Обаче подобният захарен профил и много по-ниската цена на високо-фруктозния царевичен сироп го прави и много добър фалшификат на меда!!!! И това наистина се прави. Аз съм засичал на пазара продукт, който се продава като мед („букет”), но с примеси на глюкозо-фруктозен сироп. Продуктът не е вреден или опасен, но все пак това не е мед. За това вече съм информирал читателите си. 

A.K.Kaчев, България, Варна 



Гласувай:
7



1. lambo - Веднъж по една ТВ, гледах приготвянето на кленов сироп в Канада
21.12.2010 13:42
Филма бе много подробен, показваха как се "доят" кленовите дървета (символа на Канада), как се транспортира и как се пречиства при изкл. хигиена сиропа

Чувал съм че и в Русия пък, пият сироп от бяла бреза
цитирай
2. beehive - ......
06.01.2011 21:02
За сведение: има доста клипчета и в интернет. Аз Ви привеждам само два: http://www.youtube.com/watch?v=GZAaZh864h4 и http://www.youtube.com/watch?v=rVXeBOl4fXY&feature=related . Приятно гледане!
цитирай
3. beehive - ...
06.01.2011 21:10
Докато пиша този коментар забелязвам, че част от постинга липсва. Затова сега добавям липсващата част след таблицата за пчелния мед. Липсва анализа, който съм правил???? Два пъти се опитвам да възстановя постинга...нещо не се получава. След няколко опита и деформатиране на текста успях!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: beehive
Категория: Хоби
Прочетен: 644863
Постинги: 70
Коментари: 59
Гласове: 548
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930