Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 23:28 - 064. ДВЕСТА ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛОРЕНЦО ЛОРЕЙН ЛАНГСТРОТ
Автор: beehive Категория: Хоби   
Прочетен: 5830 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.01.2011 14:41


ДВЕСТА ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА "БАЩАТА НА СВEТОВНОТО                ПЧЕЛАРСТВО" ЛОРЕНЦО ЛОРЕЙН ЛАНГСТРОТ                           и 115 години от неговата кончина.

image
По-долу приведените факти от живота на Лоренцо Лорейн Лангстрот (Lorenzo Lorraine Langstroth)  са извлечени от кратките му биографии, поместени в книгите на Charles Dadant, Camille Pierre Dadant, Amos Ives Root, Ernest Rob Root( вж.постинг  003.ПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА) Лоренцо Лорейн Лангстрот - "бащата на американското пчеларство", както е наречен от своите съвременници,  е роден в САЩ, Филаделфия, щат Пенсилвания на 25 декември 1810 година. През 1827 г. той постъпва в Yale College, който завършва през 1831, след което той става  преподавател по математика в него в продължение на почти две години, (от 1834 г. до1836 г.). Паралелно с преподавателската си дейност в Yale College, Л.Л.Лангстрот посещава и успешно завършва курс по теология, след което той е ръкоположен през месец май 1836 г. за пастор на втора конгресионална църква в Андоувър, Масачузетс. През август същата 1836 година се жени за госпожица Анна М.Тъкър от Ню Хейвън, която умира през януари 1873 година. Раждат им се три деца. Едно момче и две момичета. Поради влошено здраве през 1838 година Л.Л.Лангстрот  е принуден да подаде оставка като пастор. През 1838-9, той е директор на Abbott Female Academy, в Андоувър, и през 1839 г. се премества в Greenfield, Масачузетс, където става директор на девическа гимназия (от 1839 до 1845 година ). През 1844 г. той отново става пастор но вече във Втората конгресиална църква в Greenfield , а след четири години на труд ,здравето му го принуждава отново да напусне пасторството. През 1848 г. той се премества във Филаделфия, където става  директор на девическо училище 1848-1852. През 1852 той се завръща в Greenfield . След това през 1858 г се премества в Оксфорд, щата Охайо,  а през  1887 година – в град Дейтън на щата Охайо. Г-нЛоренцо Лорейн Лангстрот  умира на 6-ти Октомври 1895, в Дейтън, Охайо, в стола си по време на неделната проповед. 

image   Lorenzo Lorraine Langstroth на 70 години Л. Л.Лангстрот  от най-ранна възраст показва необичаен интерес към живота на различни насекоми. Родителите му обаче, интелигентни и с достатъчно добро обществено положение хора, са били недоволни да го виждат "да прахосва толкова много време" в изкопаване на дупки в чакълените алеи, и пълнейки ги с трохи от хляб и мъртви мухи, да наблюдава любопитните навици на мравките. Затова той не е бил окуражаван в тази насока от родителите си .             Необходимо е да се спомене, че независимо от страстта си към изучаване на живота и навиците на насекомите, която е имал като дете, той не е вземал участие в такива занимания по време на студентските си години.             През 1837 г., той съзира стъклен съд, стоящ върху масата на един негов приятел, изпълнен с красива восъчна пита, и това става повод да посетят тавана, където приятелят му държал пчелите. Това съживява целия му ентусиазъм и още преди да отиде у дома си, той закупува две пчелни семейства             През 1838 г. започва истинският му интерес към медоносните пчели, отглеждайки тези две пчелни семейства в старите, така наречени кутийни кошери (box hives) .              Тогава не са съществували пчеларски помагала, както е сега и г-н Лангстрот към този момент никога не е чувал за книга, посветена на пчеларството. Първият пчеларски вестник в Америка ще бъде издаден повече от двадесет години по-късно.          Преди втората година от пчеларстването си той се запознава  с една книга, авторът на която силно се съмнявал  в съществуването на пчелната майка. Единствените литературни познания, които той тогава е имал за пчеларството са придобити както от този „модерен писател", който както бе посочено по-горе, е бил доста скептичен по отношение на съществуването на една майка в кошер, така и от латинските писания на Вергилий.         След 1839 г., г-н .Лангстрот  постепенно увеличава броя на пчелните семейства. Той започва да търси информация от всички страни. Книгата  "Писма от Huber"и работата на д-р Bevan за медоносните пчели (Лондон, 1838), попадат в ръцете му и му дават въведение към необятната литература по пчеларството.             Проучването на пчелите го очарова и му дава необходимия отдих на открито, както и го ангажира с литературни занимания, а с течение на времето той стига до идеята, че е възможно да се изгради такъв кошер, съдържанието на който във всяка негова част може да бъде уютно разгледани. Той опитва всичко, което е било изобретено  в тази посока, барове, рейки, и "листния кошер" от Huber. Нито един от тези опити обаче, не са се оказали задоволителни и той продължава замислената си  идея като поставя всяка пчелна пита в  рамка от дърво,  напълно откъсната от стените на кошера, като оставя между всички части на рамките, с изключение на някои точки, и между рамките и кошера достатъчно пространство за преминаването на пчелите.

image  

Lorenzo Lorraine Langstroth на 80 години

         През 1848 г.
, след като се е преместил във Филаделфия, г-н Langstroth, с помощта на съпругата си, започва да експериментира кошери с различни форми, но без да прави специални подобрения в тях до 1851 г., когато той създава кошер с подвижни  пчелни рамки. Такива пчелни рамки се използват и до настоящия ден с предпочитане пред всички останали. Този факт е отбелязан в дневника му, под дата 30 .10.1851, със следната забележка: "Използването на тези рамки, аз съм уверен, ще даде нов тласък за лесно и печелившо управление на пчелите".             През 1852 изобретението на кошера с подвижни пчелни рамки е цялостно завършено и кошерът е патентован  на 5 Октомври същата 1852 година. image

          Оригинален кошер на Лангстрот с магазинна част от кутиики за мед (познатите ни днес рамчета с мед)



image

                Кошер на Лангстрот с магазинна част, комплектована с оригинални рамки на Лангстрот

       Това изобретение, което му осигурява перфектен контрол над всички пити от кошера, му дава възможността  и да направи много забележителни изводи и случайни открития в пчеларството, повечето от които той записва в книгата си, посветена на живота и естествената история на медоносната пчела.
Първото издание на произведението "Langstroth on the Hive and Honey-bee," : a bee-keeper"s manual (Лангстрот за кошера и пчелата – ръководство за пчеларя) е било публикувано през 1853 г.в 378 страници с издател „Hopkins, Bridgman & company”, а в подготовката му, той  е значително подпомогнат от своята талантлива съпруга. Следващите преработени  издания са  публикувани : - издание 2 „A practical treatise on the hive and honey-bee” през 1857 г. в 534 страници с издател C. M. Saxton & co.,  - издание 3 „A practical treatise on the hive and honey-bee” през 1859 г. в 396 страници с издател A. O. Moore & co., - издание  пак под номер 3 „A practical treatise on the hive and honey-bee” през 1865 г. в 409 страници но с издател J.B. Lippincott & co.,  - издание 4 "A practical treatise on the hive and honey-bee" през 1883 г в 409 страници с издател J.B. Lippincott, и много други големи издания , без съществени  изменения, са публикувани до 1889 г.. 
       От 1891 година нататък
Charles Dadant , упълномощен приживе от Л.Л.Лангстрот,  предприема издаването на няколко ревизирани издания на книгата  . "Langstroth on the Hive and Honey-bee," както на английски език така и на френски език.             Стереотипно издание на първото издание от 1853 г. е издадено от компанията на А.И.Рут, град Медина, щат Охайо, през 1914 г. в 378 страници.             Като писател, М. Langstroth се на високо място. Неговата книга "Langstroth on the Hive and Honey-bee,", публикувана през месец май, 1853 г., се смята за класика, като всеки принос от перото на автора в колоните на пчеларски списания се прочита с най-голямо желание.             Към датата на своето изобретение той е имал около двадесет колонии пчели, и никога не е надвишава 125.
А.К.Калчев, България, Варна



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: beehive
Категория: Хоби
Прочетен: 642756
Постинги: 70
Коментари: 59
Гласове: 548
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031